fbpx
Liesbeth Leysen

Liesbeth Leysen

stress & burnout expert

Over Liesbeth

Hoe groei je van een Medisch Coördinator naar een trainer/mentor/coach met bijzondere aandacht voor stress en burn-out in de zorgsector?

De mens en zijn omgeving heeft me steeds geboeid. In 2000 startte ik als sociaal verpleegkundige in de thuislozenzorg.

Mijn avontuurlijke ik, en het feit dat ik steeds op zoek ga naar nieuwe uitdagingen heeft ervoor gezorgd dat ik redelijk snel in de humanitaire wereld ben terechtgekomen ,waar ik gegroeid ben naar leidinggevende voor grote groepen mensen in niet alledaagse contexten. Beslissingen dienden snel genomen te worden en werden afgerekend met leven en dood indien de analyses niet klopten.

Vaak diende ik in mijn communicatie rekening te houden met tot wel meer dan 20 verschillende culturen. Ik groeide uit tot een geliefd coördinator. Op evaluaties stond dat ik sterk was in communicatie, analyses maken, management, een mentor en een voorbeeld voor anderen. I was living the dream…dacht ik.

Doordat ik sterk resultaatgericht ben, heel enthousiast, ondersteunend met een stevig werktempo kreeg ik vaak de moeilijke dossiers voorgeschoteld en mensen die bestempeld werden als “speciaal karakter” werden in mijn team gestopt. Kwetsbaarheid stond in het heel klein in mijn woordenboek, dus heb ik jaren doorgeduwd totdat ik op een dag écht in de spiegel keek ; ik schrok…er zat geen leven meer in mijn ogen, alsook stelde ik me de vraag: “Met wat zijt gij bezig?”

Vandaag de dag werk ik nog steeds met dezelfde passie. Ik heb me verdiept in stress en burn-out, communicatie en persoonlijkheidsanalyses. Ik vind het fantastisch om inspirerend te spreken voor groepen, trainingen te geven, analyses en onderzoeken uit te voeren, te fungeren als een mentor en coach waardoor anderen groeien. Nog steeds ben ik resultaatgericht, enthousiast en een ondersteunend persoon, deze keer met een gezonde dosis zelfzorg.

Ja, ik ben een met kennis onderbouwde ervaringsdeskundige.

Naast trainer, mentor en coach, ben ik ook lector en onderzoeker aan de UCLL te Leuven op de Campus Gezondheid Gasthuisberg.

Ik begeleid toekomstige verpleegkundigen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling met focus op het ethisch reflecteren. Een belangrijk onderdeel hiervan is : supervisie, het opbouwen van veerkracht, stress- en burn-out preventie , en communicatievaardigheden.

Als onderzoeker maak ik deel uit van het team dat de ethische veerkracht onderzoekt bij verschillende doelgroepen in verschillende situaties.

Het doormaken van een verhoogd stress niveau of een burn-out betekent niet dat je je ambities in de kast moet stoppen. Het betekent dat je lichaam een signaal geeft dat je even dient stil te staan of je al dan niet volgens je eigen verlangens en ambities leeft. Het betekent dat het hoog tijd is om het gaspedaal niet langer met zware voet, maar gematigd in te drukken.

Ik kijk er naar uit om je te mogen begeleiden in jouw proces, je verschillende tools aan te reiken om jezelf in de wereld te zetten zoals JIJ dit wil.

Pin It on Pinterest